phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/29/multbeli-gyengeseged-erosebbe-tesz-teged.jpg

Régi sérelmeink bennünk élnek

A rendelőnket gyakran azért keresik fel az emberek, hogy változtassanak valamilyen viselkedésükön, személyiségjegyükön vagy tulajdonságukon. Sokan kergetik a vágyott célt: megváltozni és erősebbé válni, de közben valahogy egyre távolabb kerülnek ettől. Ebben a cikkben azt szeretném bemutatni, hogy ennek az erőnek a kulcsa gyakorta a múltbéli gyengeségeinkben keresendő.

A pszichológussal végzett közös munkának fontos momentuma az, hogy kitűzünk különféle célokat és fejlesztünk bizonyos képességeket. Ám az egyik legfontosabb, amit pszichés egyensúlyunk elérése érdekében tehetünk, ha megbarátkozunk egykori önmagunkkal és hibáinkkal is.

Ha visszagondolsz gyerekkori kudarcaidra vagy hibáidra, esetleg olyan helyzetekre, amikor valamit rosszul csináltál vagy megszégyenültél, valószínűleg rossz érzések kerítenek hatalmukba. Ennek az állhat a hátterében, hogy nehezen tudsz empatizálni a korábbi éneddel. Lehet, hogy ki nem állhatod azt a pattanásos srácot, aki a gimiben voltál, vagy szégyelled azt a dagi lányt, akit csúfoltak az osztálytársai. Azáltal, hogy nem vagy kibékülve a múltbéli önmagaddal, fenntartod a korábbi sérelmeidet, amiket kaptál. Olyan, mintha visszautaznál a múltba, amikor piszkáltak, és te is beállnál a sorba, hogy belerúgj egyet a régi önmagadba.

Annak érdekében, hogy kilépj ebből a negatív spirálból, együtt kell érezned régi önmagaddal. Gondold át, milyen nehéz lehetett a gyerekkori énednek abban az időszakban, amikor ilyen nehéz helyzetbe került. Gondold át, milyen érzések voltak akkor benned, illetve azt, hogy mire lett volna szükséged akkor.

Az biztos, hogy nem arra vágytál volna, hogy a felnőttkori éned is beálljon a többiek közé. Talán arra vágytál, hogy valaki jöjjön, aki megvéd, kiáll érted a többiekkel szemben és megment. Aki elfogad téged úgy, ahogy vagy. Egy nagyobb, erősebb ember, mint aki most vagy.

Ha képessé válsz átgondolni, hogy ki is az a múltbéli éned, aki elől menekülsz, és rájössz arra, hogy mik is ennek a gyerekkori énednek az igényei, lehetőséged nyílhat a változtatásra. Azáltal, hogy megbékélsz múltbéli önmagaddal, és megadod neki azt a figyelmet és szeretet, amire vágyik, átlépheted saját árnyékodat, és kiegyensúlyozottabbá válhatsz a jelenben. Új álmokat, új értékeket és egy újfajta erőt adhat a gyermeki éned elfogadása neked.

A változtatás a te kezedben van. Próbáld meg elfogadni múltbéli önmagad, hogy megbékélj a jelenkori önmagaddal.

Ha úgy érzed, saját magad elfogadásához segítségre lenne szükséged, fordulj hozzánk bizalommal.

Rendkívüli dolgokban hisznek - a szkizotip személyiségzavar

Szokatlan hiedelmek jellemzik őket, és az elidegenedettség miatt irreális és jelentéktelen számukra az élet.

Szűcs Dániel

Pszichológus, tanácsadó szakpszichológus jelölt