phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/8/a-terapias-kapcsolat.jpg

A terápiás kapcsolat

Terápiás kapcsolatnak nevezzük azt az ideális nexust, ami a kliens és a terapeuta közötti munka során jó esetben kialakul. A jó terápiás kapcsolat teszi lehetővé a hatékony közös időtöltést, ami a kliens javára válik. Mivel a pszichológus a személyiségét is használja a terápia során, fontos, hogy megfelelő kapcsolat alakuljon ki közöttük.

A jó terápiás kapcsolat kialakulásában jelentős szerepe van a pszichológus szakértelmének és tudásának, de számos más okból is meghiúsulhat. Lehet, hogy személyes okokból nem szimpatikus neki a kliens, ezért nem tud feltétel nélküli támogatást biztosítani. A kliens részéről ugyancsak felmerülhet, hogy valamiért nem tud eléggé megbízni a terapeutában, ezért nem használ a terápia. Nem érdemes az ilyesmit kudarcként értelmezni, hiszen a hétköznapi életben is szimpátia alapján döntünk a legtöbb hasonló helyzetben. Ilyenkor újra kell próbálkozni, amíg megtaláljuk azt a számunkra megfelelő szakembert, akiben tudunk bízni.

Néha ösztönösen megbízunk idegenekben is.

Pszichológusváltás

Nem érdemes azon sem aggódni, hogy ezzel esetleg megbántjuk a pszichológust. A pszichológus ugyanis majdhogynem feltétel nélkül hisz a kliensében, és a terápiás helyzetben a lehető legjobbat akarja. Elképzelhető, hogy ehhez egy másik pszichológushoz kell fordulni.

A Budapest Pszichológia egyik fontos újítása, az orientációs beszélgetés, ahol egy olyan kollégánkkal beszélhetsz, aki széles ismerettel rendelkezik a szakma minden ágáról, és segít megtalálni neked a leginkább megfelelő szakembert és terápiát.

Akik kerülik az életet

Az elkerülő személyiségzavar az egész személyiséget átható félénkségben, gátlásosságban, az alkalmatlanság általános érzésében, illetve szociális hiperszenzitivitásban nyilvánul meg.

Szűcs Dániel

Pszichológus, tanácsadó szakpszichológus jelölt