phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/15/mi-van-ha-elvesztem-onmagam.jpg

Mi van, ha elvesztem önmagam?

Gondolataink, érzéseink, vágyaink és szokásaink összessége határozza, meg, hogy kiknek látnak minket. Megeshet, hogy bizonyos tulajdonságainkról egyértelműen kiderül számunkra, hogy nem a javunkat szolgálják. Ilyenkor nem vagyunk önmagunkkal megelégedve, vagy esetleg a környezetünk sincs kibékülve velünk. Felmerülhet a gondolat, hogy változtatnunk kell. Ám a változás azzal is jár, hogy személyiségünk fontos vagy fontosnak tűnő alapköveit el kell engednünk.

A kezdeti lépés a legnehezebb. Az, hogy megszülessen benned a változás iránti vágy. Amikor elindulsz ezen az úton, tulajdonképpen egy csatába kezdesz a saját éneddel. Tudod, milyen vagy, de változtatni akarsz.

Ha tovább haladsz, egyre jobban körvonalazódhat, hogy ezek az elhagyni kívánt tulajdonságok csupán kompenzációk, berögzült megküzdési módok. Ezek a viselkedésminták azért alakultak ki, hogy jobban érezd magad, megvédjenek egy nehéz helyzetben, vagy éppen pozitívabb szemszögből tekinthess magadra. Mi sem természetesebb, mint hogy ragaszkodsz hozzájuk. Ezek a minták olyanok, mint egy biztonságos páncél. Ám a páncél nem túl kényelmes és amellett, hogy véd a negatív behatásoktól, a pozitív élmények befogadását is megnehezíti.

Ha képes vagy ezeknek a kialakulását feltárni és a viselkedések mögé látni, képessé válhatsz elengedni azokat a viselkedésmintákat, melyeknek rabjává váltál.

Ha ezeket a mintákat elengeded, akkor ott maradsz páncél nélkül. Ez nagyon ijesztő és kiszolgáltatott helyzet. Ilyenkor ismerheted meg igazán önmagadat, tudatossá válhatsz, mit miért teszel. Önmagad valódi megismerésével idővel képessé válhatsz arra, hogy lecseréld a korábbi kényszeres megküzdési módokat egy jobban funkcionáló rendszerre.

Amikor felmerül benned, hogy elindulj a változás útján, és megtorpannál, gondolja arra, hogy te irányítod az életed. Te irányítod, hogy mivel szeretnéd megtölteni és mit szeretnél belőle kizárni. A személyiséged ezerszer több mint egy berögzült, rossz szokás, vagyis ha elengeded, nem elveszted önmagad, hanem megtalálhatod a valódi éned.

Ez egy olyan út, amin érdemes elindulni.

Ha úgy érzed, tudunk neked ebben segíteni, beszélgessünk.

A rossz hangulat nem depresszió

Egyre gyakrabban használják a depressziós kifejezést arra, ha valakinek rossz kedve van. Ez több szempontból sem helyes.

Pénzes Krisztina

Pszichológus, képzésben lévő család és párterapeuta, CBT terapeuta jelölt, séma konzultáns jelölt