phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/13/hipochondria.jpg

Hipochonder vagyok?

Egyre gyakrabban halljuk, hogy valakire azt mondják hipochonder. Gyakran negatív minősítésként használják ezt a szót olyan emberekre, akik gyakran panaszkodnak, hogy betegek vagy rosszul érzik magukat, de a környezetük nem tartja valósnak a félelmeiket.

Valójában a hipochondria egy szomatoform zavar, azaz olyan állapot, melynél a tüneti kép előterében testi tünetek és panaszok állnak, és azok hátterében organikus eltérés nem mutatható ki.

A hipochondriázis modern elnevezése a betegségszorongás zavar. Az alábbi diagnosztikai kritériumokat veszik figyelembe a betegség diagnosztizálása során. (Óvatosan az ítéletalkotással, a diagnózist csak szakember állíthatja fel.)

  • A vezető tünet túlzott aggodalom formájában jelenik meg valamilyen betegség fennállásával vagy kialakulásával kapcsolatban.
  • Testi tünetei nincsenek a személynek, vagy ha vannak, akkor intenzitásukat tekintve csak enyhék. Ha fennáll valamilyen betegség vagy a kialakulásának kockázata, akkor a betegséggel kapcsolatos aggodalom aránytalanul nagy.
  • Erőteljes szorongás áll fenn az egészséggel kapcsolatban.
  • A személy ismételten betegségek jeleit keresi a testén, vagy elkerülő megküzdésként kerüli a kórházakat, egészségügyi vizsgálati helyzeteket.
  • A betegséggel kapcsolatos túlzott aggodalomnak legalább 6 hónapja fenn kell állnia, és a félelmet okozó konkrét betegség ez alatt az idő alatt változhat.
  • A betegséggel kapcsolatos túlzott aggodalom nem magyarázható jobban más mentális zavarral.

A hipochondriázisban szenvedők kezelésre, pszichoterápiára lassan és nehezen reagálnak, de a helyzet korántsem reménytelen. A pszichoterápiával hatékony eredményeket lehet elérni a betegség kezelésében. Gyógyszeres kezelés is kiegészítheti a terápiát, melynek célja a fokozott szorongás csökkentése. A betegség gyakran hullámzik. Hosszabb rövidebb időkre tünetmentesekké válnak a páciensek, de időről időre felerősödhetnek a tünetek.

Amennyiben úgy érzed, hogy fennáll a lehetősége, hogy hipochondriázisban szenvedsz, fordulj hozzánk bizalommal. 

Foglalj időpontot! 

Régi sérelmeink bennünk élnek

Múltbéli gyengeségeink teljes elfogadása erőt adhat a további fejlődéshez, és a pszichés egyensúly eléréséhez.

Turnyánszki Henriett

Pszichológus, tanácsadó szakpszichológus, integratív terapeuta jelölt, sématerapeuta jelölt, gyászfeldolgozó specialista, tréner