phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/35/negativ-erzelmein-felvallalasarol.jpg

A negatív érzések felvállalásáról

Ha végigtekintesz napjaink fogyasztói társadalmán, azt láthatod, hogy mindenki a boldogságot keresi. Minden termék vagy szolgáltatás kisebb vagy nagyobb mértékben magában hordozza azt, hogy ha megveszed az adott árut, akkor közelebb kerülhetsz a hőn áhított boldogsághoz.

A boldogság kergetése közben hátterébe szorulnak a negatív érzések. Ezeket el kell rejteni, be kell zárni őket, és beszélni sem szabad róluk. A negatív érzéseit az ember nem szívesen mutatja ki, esetleg úgy érzi, hogy emiatt kevésbé vonzó mások számára.

Sikerorientált társadalmunkban nem ildomos megosztani a kudarcainkat, csak a sikereinkről szeretünk nyilatkozni.

Ám ennek a viselkedési mintának áldozatául esik az a képességünk, hogy szembe nézzünk nehézségeinkkel. Ha folyamatosan elnyomjuk a rossz érzéseinket, gondolatainkat, és nem foglalkozunk velük, nem osztjuk meg másokkal, akkor ez előbb-utóbb pszichés vagy fizikai egyensúlyvesztéshez vezethet.

Annak érdekében, hogy ezt elkerüld, érdemes foglalkoznod az életed negatív aspektusaival is. Fontos az is, hogy ezeket megoszd valakivel. Ezt érdemes olyasvalakivel tenni, akiben megbízol, aki tud támogatni téged.

A negatív érzéseink megosztásával a másikból szimpátiát, empátiát és együttérzést válthatsz ki, így ő jobban oda figyel rád, jobban törődik veled. A kapcsolatotok mélyebb szintre léphet, mely által a másik félben is felmerülhet a gondolat, hogy ő is megossza a negatív érzéseit veled. A kölcsönös empátia pedig feloldhatja azt a belső feszültséget, ami elfojtva megbetegített volna benneteket.

Érzéseid megosztása során előfordulhat, hogy nem azt a választ kapod a barátodtól vagy ismerősödtől, amit vártál volna. Igaz, hogy ilyenkor komoly sérelmeket és gátlásokat lehet szerezni, de muszáj bíznod abban, hogy a következő személy, akit méltónak tartasz arra, hogy megoszd vele negatív érzéseid, majd tisztelettel és nagy odafigyeléssel fog bánni az érzéseiddel.

A negatív érzéseid kommunikálásával válhatsz valódivá, emberivé. Általa lehetőséged nyílhat valódi kapcsolódásra másokkal, melyek értékes emberi kapcsolatokká válhatnak. A boldogság kulcsa mindössze annyi, hogy olyan emberekkel veszed körül magad, akik szeretnek és tisztelnek téged, és elfogadnak olyannak, amilyen vagy.

Ha úgy érzed, pszichológiai támogatásra lenne szükséged érzéseid feltárásában, fordulj hozzánk bizalommal.

Pályaválasztási tanácsadás a Budapest Pszichológiánál

Nem az a kérdés, hogy milyen képesítést tudunk megszerezni, hanem, milyen munkában találunk majd örömet.

Kocka Alexandra

Szexuálpszichológiai szakpszichológus